انعکاس مطبوعات دریزدفردا :مشكلات ريشه دار كم آبي در استان

انعکاس مطبوعات دریزدفردا : دوهفته نامه روز دوم -: كلماتيان-
خط دوم انتقالی، مصوبه اولین سفر هیات دولت و تاکید ویژه مقام معظم رهبری در سفر استانی به یزد را همراه دارد، این خط که 350 کیلومترطول داشته و سالیانه 300 میلیون مترمکعب آب به استان را ترزیق می‌کند درمسیر اجرا با فراز و فرود و اظهار نظر‌های متفاوت و گاه متناقض همراه بوده است، استاندار در تابستان سال گذشته این مصوبه هیات دولت را صددرصد اجرائی شده دانست. درهمین مقطع برخی گزارش‌های مسئولین مرتبط با طرح ازپیشرفت 20 الی 30 درصدی مصوبه حکایت داشت، هنگامی‌که آب خط اول به دلیل مشکلات فنی برای چند روز به یزد نرسید،همین چند روز کافی بود تا برخی شهرهای استان در بحران فرو رود و باز آب و لزوم اجرای این خط بیش از هر زمان دیگری احساس شود، هشدار باش‌های گاه وبیگاه حجت الاسلام صدوقی نماینده ولی فقیه در استان از تریبون نماز جمعه برای تسریع در اجرای این خط، اظهارنظراتی که اجرای کامل طرح را نیازمندحداقل 10 تا 13 سال می‌داند، استارت سریع طرح که با انجام مطالعات ابتدایی جلوتر از نشست هیات دولت ومصوبه بود و وضعیت فعلی طرح که به انتظار فایناس مدت‌هاست خاک می‌خورد، همه نیازمند تامل بیشتری در این زمینه است. خط انتقالی عقبه ای طولانی تر از چند سال اخیر دراستان دارد، علی ایحال نگارنده، متن وحاشیه این خط را در یادداشتی اجمالی از سه زاویه روندهای درون استان، جریانات برون استانی وچینش نیروهای طرح بررسی کرده است.
روندهای درون استانی:
سفرهای استانی همراه با موج وسیع انتظار و توقعات فراوان مردم ومسئولین است و در یزد این موج از مدت‌ها پیش از سفر اول هیات دولت به ساحل آب خط دوم رسیده بود،با این وجود نشست هیات دولت بامصوبه ای دوپهلو و وضعیف، چندان ساحل آرامی‌را برای استان پیش بینی نمی‌کرد.گوئی فریاد مخالفت با این طرح بر اشتراک نظر مردم ومسئولین یزدی چیره شده بود. مصوبه بر انجام مطالعات تاکید داشت و هدف در داخل استان، اجرای عملیاتی طرح بود. فریادهای بلند مخالفان چندان دوام نیاورد و پس ازسفر رهبرانقلاب به استان و تاکیدویژه معظم له براجرای طرح امروز بیشتر به پژواک می‌ماند تا فریاد.

از منظری دیگر مصاحبه‌ها،نظرات و موضعگیری‌های مسئولین که شرح آن در فوق گفته شد کارکردی دوگانه دارد این موضعگیری‌ها از یک سو بیشتر مصرف داخلی داشته وبرای تعدیل انتظارات مردمی‌می‌باشد، انتظاراتی که در تکبیرهای مردمی‌در نماز جمعه و تابلوها وبنرهای سطح شهر مزین به فرازی از بیانات رهبری که" آب مهمترین مسئله استان یزد است" به خوبی خودنمائی می‌کند. کارکرد دیگر این موضعگیری‌ها متناسب با موانع پیش روی طرح و با هدف فراهم آوردن اهرم فشار برای مقابله با برخی مخالفت‌ها است. فارغ از موضعگیری‌ها، رفتار مسئولین یزدی در این طرح را می‌توان به حرکت با چراغ خاموش ارزیابی کرد. مخالفت‌ها امروز بسیار کمتر از ابتدای طرح است ولی اتخاذ چنین سیاستی در حرکت ضمن ایجاد کمترین حساسیت در بین مخالفان، برای استان بیشتر سود را داشته و پیشرفت‌های کنونی طرح هر چند کم وزیاد حاصل چنین سیاستی است و ریشه بلاتکلیفی کنونی را باید همراه با طرح‌های دیگری نظیر الکترود گرافیتی در اردکان در یک بسته جداگانه جستجو کرد.
جریانات برون استانی:
جریانات مخالف با این طرح پس از نشست هیات دولت بیشتر از هر زمان دیگری نقاب از صورت انداختند. اگر روزی حضور فردی مانند زرگر به عنوان معاون آب وزیر نیرو که اصالتا اصفهانی است به وجود چنین مخالفت‌ها ئی قوت می‌بخشد، امروز صدای این مخالفت‌ها را می‌توان در نقاط دیگری نظیر مجلس و از زبان نمایندگان استان‌هائی نظیر خوزستان و چهارمحال وبختیاری جستجو کرد. این مخالفتها هرچه باشد با تاکیدات رهبرانقلاب درسفربه یزد مبنی براجرائی شدن این طرح تنزل چشمگیری یافته است. مخالفت‌هائی که با وجود مصوبه سفر دوم هیات دولت ره به جائی نخواهدبرد.
چینش نیروها در طرح:
سید علیرضا نبوی زاده که روزی در کسوت معاون عمرانی ابوالقاسم عاصی، استاندار سابق، مرکز ثقل همه تلاش‌ها برای تصویب این مصوبه در سفر اول بود امروز در صندلی ریاست موسسه کوثر یکی از بازوهای اجرائی برای تامین منابع مالی طرح محسوب می‌شود و نشانه ای از قصد راسخ استان برای اجرای هرچه سریعتر طرح. محمد حسن خورشید نام، مدیر ارشد آبی استان که چند سالی است قبای پر کبکبه سیاست را از تن بیرون آورده و ردای آبادانی به تن کرده در زمان تصویب این مصوبه به عنوان معاون سیاسی امنیتی دست راست ابوالقاسم عاصی به شمار می‌رفت. قرارگیری خورشید نام در راس اجرائی این طرح نشان می‌دهد استان به خوبی درک کرده که پیچیدگی‌های فنی این طرح در طناب‌هائی سیاسی پیچیده شده است. در ابتدا معرفی خورشید نام برای شرکت آب منطقه ای با موج وسیعی از انتقادات همراه بود که چرا یک مدیر سیاسی در مجموعه ای فنی ومهندسی تناسب چندانی ندارد و دامنه مخالفت‌ها به روز معارفه کشید و روزنامه ای سراسر انتقاد از این انتصاب در بین مدعوین از جمله زرگر معاون وزیر توزیع شد، اما سخنرانی زرگر در جلسه معارفه تا حدی این مخالفت‌ها را تعدیل کرد. زرگر، خورشید نام را قبل ازاینکه سیاسی باشد فردی عمرانی و متعلق به مجموعه فنی ومهندسی معرفی کرد وگفت: من سال‌ها پیش از این در کسوت معاون وزیر کشور در جلسه معارفه خورشیدنام به عنوان شهردار یزد شرکت کرده بودم. با این همه موج جدیدی از تغییرات در راه است و باید به انتظار تغییرات و ترکیب جدید نیروها در این طرح نشست.
گفتگو با محمدحسن خورشیدنام در دفتر وی واقع در ساختمان شرکت آب منطقه ای که یکی از مجلل ترین ساختمان اداری یزد است، انجام شد که با پاسخ‌های کوتاه و موجز وی همراه بود. به نظر می‌رسد موج جدید تغییرات و سیاست ورزی آقای مهندس و در عین حال سیاست حرکت با چراغ خاموش، دلیل عمده این نوع پاسخ از سوی خورشیدنام باشد چرا که وی یکی از رسانه ای ترین مدیران استان بوده وتاکنون چنین پاسخ‌هائی از وی سابقه نداشته است.
آقای خورشید نام به عنوان اولین سوال توضیح دهید که پروژه خط دوم انتقال آب به استان یزد درچه مرحله ای است؟
کارهای مطالعاتی این پروژه به اتمام رسیده وردیف بودجه اجرائی نیز دارد منتها براساس مصوبه سفراول هیات دولت به استان یزد این پروژه براساس فاینانس باید انجام گیرد که اسناد مناقصه برای تصویب به وزارت نیرو ارسال ومراحل آن باید درآنجا به تصویب رسد ودرمرحله بعد پیمانکار باید کاررابرعهده گرفته وبه انجام برساند.
چه مدت است که اسناد برای تصویب به وزارتخانه ارسال شده است،همچنین شایعاتی مبنی براینکه افرادی درداخل وزارتخانه دراجرای این پروژه کارشکنی می‌کنند وجود دارد این سخنان به چه میزان صحیح است؟
آن افرادی که شما می‌گویید از وزارتخانه نیرو رفته اندو درحال حاضر به هیچ عنوان چنین بحث‌هایی مطرح نیست ودلیلی که این اسناد پس ازسه ماه ارسال مورد تصویب قرار نگرفته است رفت وآمدهای وزرای جدید وقدیم می‌باشد وانشاء ا... باآمدن وزیر جدید سریعا این کار انجام می‌شود.
شما به عنوان بالاترین مسئول اجرائی این پروژه ازروند اجرای این پروژه به طور کامل مطلع می‌باشید به همین دلیل مردم استان یزد می‌خواهند بدانند چه اقداماتی درزمینه این پروژه باید انجام می‌گرفته که نگرفته که در برخی موارد انتقادهای نماینده ولی فقیه در استان را به همراه داشته است؟
روند اجرای این پروژه به روال عادی درحال انجام می‌باشد وطبق مصوبه سفردوم هیات دولت به استان یزد مقرر گردیده ساخت 70 کیلومتر ازاین خط ازابتدای سال88 شروع و مقرر شد یک شرکت مهندسی 10میلیارد تومان هزینه این پروژه راپرداخت کند که درمدت دو،سه روز آینده انجام می‌شود ولی اینکه چرا آقای صدوقی به روند اجرای این پروژه معترض می‌باشند را باید از خود ایشان پرسید.
به عنوان آخرین سوال درچند وقت اخیر صحبتهای زیادی ازطرف شورای شهراصفهان مطرح شده است که انتقال آب به خارج ازاصفهان رابه صرفه ندانستند،رر آیا ممکن است این صحبتها خللی درانجام این پروژه ایجاد کند؟

به هیچ عنوان، شورای شهراصفهان دراین قضیه تصمیم گیر نیست چراکه این مصوبه هیات دولت است وشورای شهر وهیچ مقام دیگری نمی‌توانند در روند اجرای این پروژه خللی ایجاد کنند.
یزدفردا


  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا